יום שלישי, 30 באוקטובר 2012

שיר מנחם / תומר פישר

השמיים הכחילו במלוא צבעם
ועלי שלכת עפו באוויר הצלול
לעבר החצר הפנימית הגדולה
מעבר למדרון הגבעה התלול

השמש התחבאה מבעד לעצים
וציפורים נודדות נראו מהמרחקים
סתיו כזה אדום ובהיר
כבר לא נראה פה מאז, בשבילי העיר

אז איך רק אני מתבונן בעצבות
מתגעגע קלות לימים אחרים
אז איך רק אני מזמזם ביחידות
עוד שיר מנחם לימים אפורים
עוד שיר מלטף בלילות קרים..

מרחוק התקרבו עננים אפורים
וטיפות כחולות נראו ברקיע
מעבר לחצר הפנימית הגדולה
מבשרות שהחורף עוד יגיע

הקשת התחבאה מבעד לעצים
והצמחים קיבלו תנופה מחודשת
חורף לבן ומעט סגריר
כבר לא נראה פה מאז נכתב השיר

אז איך רק אני מתבונן בעצבות
מתגעגע קלות לימים אחרים
אז איך רק אני שורק ביחידות
עוד שיר מנחם לימים בהירים
עוד שיר מלטף בלילות קרים..

היא ידעה. היא ידעה. / לין אמזלג

לפני שאעלה את סיפורה המדהים של לין, ברצוני להודות לה שמצאה פנאי לכתוב לנו. למי שלא יודע, ללין יש בלוג משלה שבו סיפור בהמשכים. כולכם מוזמנים לקרוא בו:
והנה הסיפור:
 
התיק הכבד כבר נמצא על גבו, המדים מסודרים במקום, מיושרים וצמודים לגופו היפה והחטוב. איך לא יהיה חטוב? חשבה לעצמה. עם כל הספורט והפעילות הרבה שהוא עושה בבית ובבסיס הוא חייב להיות חזק ושרירי.
היא מביטה בו מרחוק, בבנה הבכור עד שלבסוף הוא עוזב את המראה ומסתובב אליה, קולט את מבטה המלא חמלה ועצב, ומחייך את חיוכו האוהב, מוסר בשתיקה את אהבתו והבנתו כלפיה. הוא עוזב את החדר, משאיר את דלת ארונו פתוחה וכך גם את האור. כמה ידע שהיא שונאת את זה. היא הזעיפה פנים וזה גרם לו לגחך. "אני אוהב אותך אמא" הוא נעמד מולה, מחזיק בכתפיה בחוזקה עדינה שתמיד הפתיעה אותה כל- כך. היא הנהנה באישור והבנה והרימה את ידה הקטנה וליטפה את פניו.

"גם אני אותך, תיזהר" לו ידע כמה המילים האלה חשובות לה כרגע.
הוא חייך והנהן שוב בשקט, מחייך אליה את חיוכו השובה ופונה אל שאר המשפחה הגדולה. אל האבא המסור ואל האחיות הקטנות שהתאפרו בילדותיות כמו הברביות שלהן. אל אחיו בן העשר שמנסה בכל כוחו להידמות לו ואף לבש את תחפושת המדים שלו עבורו. היא שנאה את התחפושת הזאת בכל כוחה. אם בנה הבכור רק היה יכול להוריד את התחפושת המיותרת הזאת מגופו ולחזור אל הבגדים היפים והחמים שהיא קנתה עבורו זה היה הרבה יותר טוב, הרבה יותר מחמיא ובעיקר- הרבה יותר מרגיע.

הלילה מגיע, השקט ששורר בבית מפחיד. אף אחד לא באמת מעיז להוציא מילה. הילדים במיטה, הבעל רדום לצידה אך היא ערה, ערנית כאילו זאת שעת יום חמה, מזיעה במיטה ונעה באי נוחות עד שצלצול הטלפון נשמע ברקע וגורם לה ולבעלה לקפוץ בבהלה. היא רצה וממהרת לענות. כמה הקלה, היא חשבה לעצמה. הוא צוחק על הפאניקה שיש בקולה. הבעל מגחך גם הוא ומודיע על חזרתו למיטה, היא ובנה ממהרים לברך אותו בברכת לילה טוב וממשיכים לפטפט עד לרגע שבו היא שומעת את קול מפקדו של בנה. הוא צריך ללכת. לחזור לשדה הקרב. הוא נאנח בייאוש ומבטיח שיזהר וישמור על עצמו בשנית. היא רק נושאת תפילה בלילה ומוסרת לו את אהבתה. הוא צוחק בתגובה ומזכיר לה כמה הדדי עניין האהבה בניהם. השיחה נותקה אך למרות הכל היא ממשיכה לשבת בסלון הגדול, ממשיכה לצפות בחדר של בנה שעדיין היה מבולגן כמו שהשאיר אותו והאור בתוכו עדיין דולק, גם דלת הארון עדיין לא נסגרה. הוא יסגור ויסדר הכל בחדר, היא משכנעת את עצמה. הוא עוד יחזור ויסדר את הכל. הוא עוד יחזור. הוא חייב. כך לפחות הבטיח.

הבוקר מגיע, כולם עזבו את הבית, מותירים אותה לבדה מול השקט המחריד. היא נאנחת בייאוש ועוברת אל ניקוי החדרים, קודם לניקוי האיפור שלכלך את רצפת חדרן של הבנות ורק אז לסידור חיילי הצעצוע של הקטן. לבסוף היא מעבירה סמרטוט בכל החדרים כולל שלה ואז רק מתפנה אל חדרו של הבכור, היא מתעמתת עם עצמה למשך כמה שניות ולבסוף מובסת. היא כועסת אך קשה לה לדעת אם על עצמה או על בנה שגורם לה להשאיר את החדר כל- כך מבולגן ולחכות לבואו. הוא עוד יחזור והיא תראה לו מה- זה!

לקראת הצהריים בעלה חוזר לארוחת צהריים, היא ממהרת בין הסירים ומעבירה מבט אחד מהיר אל אהובה, זה שנתן לה את הזכות לקבל את הדבר היקר לה מכל- הילדים שלה. ועל כך אהבה אותו כל- כך. היא נזכרת בוויכוחים הקצרים שלהם על מי יחליף חיתול לאחד הילדים ומתי, מי יוצא את הילד מהגן ומי ילך לאספת ההורים השנתית. היא מגחכת ומתיישבת בשולחן הקטן, היא פוסחת בדרכה על מקומה הקבוע ומתיישבת בכיסאו של בנה הבכור. היא מרימה בידיים כבדות את הכוס שלה ומקרבת אותה אל שפתיה, לגימה אחת מרה מכוס הקפה שלה מספיקה לה כדי להתעורר במעט. לפתע הרגשה רעה עוטפת אותה מכל הכיוונים, גורמת לידה לשמוט את הכוס היפה ולגרום לכל הקפה השחור ללכלך את השולחן הנקי. היא מסננת קללה ופוגשת במבטו השואל של בעלה. היא מניעה בראשה ומסמנת לו שהוא יכול ללכת, הוא בתגובה רק מגחך על רשלנותה וחוזר לסלון הגדול ואל הטלוויזיה הגדולה. איך הוא יכול להיות כזה רגוע? ועוד במצב כזה?

היא נאנחת ומתכוונת לקום ממקומה אך דבר חם ונעים עוצר בעדה, ממש כמו ידיים חמימות העוטפות אותה מכל עבר ומושכות אותה בחזרה אל הכיסא הקשה שגם הוא התלכלך הודות לרשלנותה. היא מסובבת את המבט בתקווה לפגוש בפנים מוכרות אך הדבר היחיד שהיא רואה זה את החלון הגדול של המטבח. היא מנסה לקום שוב אך הרצון שלה גדול יותר. היא חושקת כל- כך בחמימות הנעימה הזאת שהיא נאלצת להתיישב בחזרה, באי רצון שמתנגד לתחושה הנעימה שרק עכשיו הכירה. התחושה הזאת ליוותה אותה למשך כל היום, היא הייתה מלאה בריקנות, כאילו דבר מה נלקח מימנה ונעלם אך למרות הכל הייתה חמימה ונעימה. חמה וקרה בו זמנית. כמו אובדן ומציאה יחדיו. את הבישולים לא היא סיימה, וגם את הקפה שנשפך לא היא ניקתה. את כל זה עשו בעלה ובנותיה הצעירות שמילאו אחר בקשותיה בקפידה. הם ידעו שבמצב כזה אי אפשר לשפוט אותה ולכעוס.
לא משנה לאן הייתה הולכת, התחושה הזאת עקבה אחריה, נאחזה בה בידיים חזקות שהרגישו כל- כך ממשיות ועטפה אותה סביב צווארה בחוזקה, גורמת למחנק בגרון ולדמעות לעלות מחדש ביחד עם התענוג והתאווה להרגשה הזאת. סוף היום הגיע, כולם התאספו מול מסך הטלוויזיה שהקרין את החדשות. בעלה אחז בידה בזמן שהידיים המלאות עוצמה מחבקות אותה מהצד השני, לא מרפות לשנייה. צלצול בדלת הקפיץ את כולם. בנה הצעיר קפץ ממקומו ורץ אל הדלת כשהיא נאבקת בידיים החזקות שמשכו אותה בחוזקה כה רבה חזרה אל הספה החמימה.

"אמא! יש פה עוד חיילים!" בנה הצעיר קרא בהתרגשות, גורם לליבה להחסיר פעימה, היא מיהרה ביחד עם הידיים החזקות שהמשיכו להתנגד אליה אל הדלת. בעלה ובנותיה באו אחריה. "אמא למה הצבע של הבגדים שלהם שונה משל יקיר?"

"לכו מפה" בעלה הפציר בכל ילדיה אך זה לא שינה דבר, ברגע שראתה את פניהם המושפלים של החיילים, את המבט המלא רחמים ואת העיניים המלאות חמלה. באותו הרגע כשהאור עדיין דלוק בחדרו, כשהארון עדיין פתוח ולעולם גם לא ייסגר היא ידעה. באותו הרגע כשהאחיזה סביבה התחזקה משתי הצדדים- מצד בעלה ומצד הידיים הלא מוחשיות היא ידעה. היא ידעה.

יום שני, 29 באוקטובר 2012

"לכל התלמידים שנשרו מהלימודים ונכשלו בתיכון,
 עליכם לזכור שני דברים: 
הדבר הראשון הוא, שעשיתם כמיטב יכולתכם.
השני הוא שאני לא אוהב בצל על ההמבורגר שלי"
                                                         (ק. וויליאמס)

סערה / אורי אבידן

יום שבת, 27 באוקטובר 2012

פרק ראשון של ספר באורך מלא. שם הפרק: "אני מחזיר לבריון" / מאת יוגב שכטר


היה לי את אותו חלום שחוזר על עצמו בימים האחרונים.
אני שבוי בכלוב מסיבה לא ברורה, יש מין יצורים מכוערים בכל כיוון מסביב, ואני זוכר דמות. לא רואים אותה, אלא צל גדול שברור ששאר היצורים משתחווים לו וחורץ את דיני למוות. בשלב הזה אני זוכר רק שתי עיניים, לא יותר מזה. שתי עיניים גדולות צהובות ומפלצתיות, שנמצאות בראשו של הצל המוזר. בחלק הזה של החלום אני תמיד מתעורר. שמי ארתור
בלו, יש לי שיער שחור, עיניים כחולות, ידיים כחושות ואני לא כל כך גבוה. אני בן 14 ולומד בכיתה ח' בבית הספר על שם דרווין שנמצא בבוסטון. בבית הספר דרווין, כמו בכל בית ספר נורמאלי, יש בריונים שתמיד מחפשים למי להיטפל. אצלנו זה נקרא ג'ו הרניס, ראש נבחרת הכדורגל. הוא בן 17 אבל עדיין לומד בכיתה ח'. הוא נשאר כתה שלוש פעמים בגלל שהוא מאחר כל הזמן ומקבל נכשל בכל המבחנים. במקרה רגיל היו אמורים להעיף אותו מנבחרת הכדורגל, אבל נבחרת הכדורגל נצחה בינתיים בכל משחק שבו ג'ו שיחק. מאמן הכדורגל מר פרנסיס, לחץ על המורים להשאיר אותו בקבוצת הכדורגל בגלל שהוא לא סובל הפסדים. חוץ מזה, אבא של ג'ו הוא איש עסקים מצליח והוא תורם לבית הספר הרבה כסף, לכן הם מפחדים להעניש את ג'ו, מכיוון שהם לא רוצים שמר הרניס יפסיק את המימון. בצורה זו ג'ו הרניס מוגן מכל הכיוונים ולכן אין לו בעיה לפגוע בקורבן תמים ופגיע העונה לשם 'אני'. אתם מבינים, בדיוק כמו שג'ו הרניס הוא בתפקיד הבריון אצלנו, אני נבחרתי לגלם את תפקיד החנון שהוא שק האגרוף של המקובלים. אני אתן לכם דוגמא למה שקורה בדרך כלל: זה היה איזה יום שישי בבוקר. אני בדיוק נכנסתי לבית הספר ובדקתי את כל הכיוונים כדי לבדוק שאין אף בריון שמחכה להסתער עליי ברגע שאחצה את המסדרון. היו שם תלמידים ליד הלוקרים שלהם, ליד הברזייה וליד הדלתות של הכתות, אבל לא ראיתי אף אחד שיכול להסב נזק. התחלתי להתקדם במסדרון, ובדיוק אחרי שלושה צעדים הופיעו מאחורי ג'ו הרניס ועוד שני טמבלים מנבחרת הכדורגל. "הי גלן" פנה ג'ו לאחד הטמבלים התורנים שלו "מה אתה אומר שצריך לעשות עם ארתי הפעם?" גלן פנה אליי במבט רשע ואמר "לדעתי אנחנו צריכים את גלגל המכות!" בשלב זה ג'ו התחיל לדבר כאילו הוא מנחה את שעשועון הטלוויזיה 'תכה בחנון'. "טובי" ג'ו פנה לטמבל השני "איך תגרום לחנון לבכות הפעם? לתקוע אותו בפח הזבל, לתקוע את פח הזבל עליו, או כל התשובות נכונות?" טובי התחיל לחשוב איזו תשובה לבחור, "נו אידיוט איזה תשובה אתה בוחר?" זירז אותו ג'ו "אפשר חבר טלפוני?" שאל טובי. ג'ו שם את ידו על מצחו ולאחר מכן בעט בטובי וכינה אותו ראש כרוב. "אני אענה על השאלה הזו בעצמי" ג'ו הסתכל עליי מקרוב "התשובה היא כל התשובות נכונות, ועכשיו חנון תתכונן לפגוש את הפח מקרוב". ג'ו תפס אותי ושם אותי בפח הזבל ליד הכתה שלנו. "מישהו יכול לעזור לי כאן" ביקשתי כשראשי וידיי תקועים עמוק בפח ואין לי יכולת לצאת החוצה "בבקשה מישהו יכול להוציא אותי מפה, מסריח כאן מארוחות בוקר ישנות". אחרי זמן שנראה כמו נצח שהתחננתי לכל מי שהיה במסדרון בלי לראות למי אני מתחנן הגיעה הגאולה בצורת דניאל בריק. דניאל הוא החבר הכי טוב שלי בבית הספר, בעצם הוא החבר היחיד שלי בבית הספר. תמיד אפשר לסמוך על דניאל שיעזור לי כשהבריונים מציקים לי. דניאל הוא ילד גבוה ורזה, יש לו שיער חום מתולתל משקפיים גדולים ועבים בצבע שחור וגשר בשיניים. "שוב גלגל המכות?" שאל דניאל "כן, אני מקווה שלתכנית הזו יש הרבה רייטינג כי משדרים אותה הרבה מאד" אמרתי לו, "אל תדאג" הוא ענה לי "גלגל המכות זו התכנית האהובה ביותר בבית הספר, לכל פרק יש כבר לפחות אלפיים צפיות באינטרנט". אה כן, שכחתי לומר לכם שכל פעם שג'ו וחבורת הטמבלים שלו מציקים לי הם גם מצלמים את זה בטלפון נייד ומעלים לרשת כדי שכולם יוכלו לראות אותי סובל ולהתגלגל מצחוק על חשבוני, ככה שבכל פעם שג'ו מעלה סרטון חדש כל התלמידים מסתכלים עליי במבט מזלזל ומצחקקים כאילו שאני לא יכול לשמוע.
אחרי שדניאל הוציא אותי מהפח נכנסנו לכתה ופה בערך נגמר הסיפור.
זה מה שקרה אז. אני הייתי רוצה לספר על מקרה מיוחד שקרה. זה היה יום ראשון בבוקר. חלמתי את אותו החלום המוזר רק שהפעם היה משהו שונה. שמתי לב למשהו שלא הבחנתי בו מעולם. לא הייתי לבד בכלוב היו שם עוד אנשים אבל לא הצלחתי לזהות אף אחד חוץ מדניאל שהיה שם גם. קמתי עם הרגשה מוזרה. נכנסתי לבית הספר וכהרגלי בדקתי את הסכנות האורבות לי במסדרון. לא מצאתי אף סכנה אז נכנסתי. התקדמתי כמה צעדים ופתאום הרגשתי תחושה משונה שיש מישהו מאחורי. אני לא יודע איך אבל אוטומטית הסתובבתי ותפסתי את דניאל בגרון. "סליחה" אמרתי לדניאל והורדתי ממנו את היד. "הכל בסדר אתך?" שאל אותי דניאל "כן, אני פשוט מרגיש קצת מוזר. חשבתי שאתה ג'ו". "אל תדאג" הרגיע אותי דניאל "ביצעתי כבר את הבדיקה השגרתית, פעמיים". כן, גם דניאל הוא שק אגרוף של הבריונים, זו בעצם הסיבה שהכרנו. היה איזה יום שבריונים נעלו את שנינו מחוץ לדלת, וביחד הצלחנו להיכנס. אני מומחה לפריצת מנעולים, זיהוי מלכודות, הסתתרות והסוואה בזכות כל הפעמים שבריונים רדפו אחרי או נעלו אותי בשירותים, ודניאל הוא פריק של טכנולוגיה. בכתה ג' הוא תכנת רובוט שישקה את העציצים, בכתה ה' הוא תכנת רובוט שיעשה את המטלות שלו ושנה שעברה הוא תכנת רובוט שיכין בשבילו את השיעורים וקרא לו רובי, אבל ההורים שלו החרימו לו אותו כי זה לא מוסרי. חוץ מזה, דניאל גם מבלה כמעט את כל זמנו הפנוי במשחקי מחשב. כשהבריונים נעלו אותנו בחוץ והחלטנו לעבוד ביחד כדי להיכנס, אני פתחתי את הדלת עם סיכה, דניאל כיבה את מערכת האזעקה, ואז הראיתי לו איך להתחמק מהשומרים שג'ו הציב כדי לוודא שלא נחזור פנימה. כך הכרנו ומאז אנחנו החברים הכי טובים. נחזור לסיפור. המשכנו ללכת ודניאל הסביר לי על מערכת הפעלה מיוחדת שהוא רוצה לפתח, אבל לא הייתי מסוגל להתרכז. כל הזמן חשבתי על החלום המוזר, ועל זה שהפעם גם דניאל היה איתי שם. כל פעם שחלמתי את החלום הזה הוא היה נראה כל כך אמיתי שזה מפחיד. בשלב מסוים דניאל שאל אם אני מקשיב ואמרתי שכן, אפילו שלא באמת הקשבתי, "זה לא נראה כאילו אתה מקשיב" הוא פנה אליי "אתה בטוח שהכל בסדר?" "כן, סליחה אני פשוט שקוע במחשבות על איזה חלום שחלמתי הלילה". "איזה חלום?" שאל אותי דניאל. בדיוק כשעמדתי להסביר לו על החלום המוזר, ג'ו ושני הטמבלים שלו הופיעו מולנו. "מה דעתכם לצלם עוד פרק של גלגל המכות?" שאל אותנו ג'ו בציניות "לדעתי יש מספיק פרקים" אמר דניאל מנסה להתחמק מבלי הועיל מהעונש שלא הגיע לנו, "זה לא מה שאני חושב" פנה אליו ג'ו "מה דעתך להיות הראשון שחוטף?" ג'ו הורה לגלן להוציא את הטלפון שלו מהכיס ולצלם את המתרחש. "מה נעשה היום?" ג'ו שאל את עצמו "היום מתחשק לי חנון משקפופר ברוטב אגרופים וכמה בעיטות לקינוח". הוא שלח יד לעבר דניאל ואז אני התמלאתי כעס על ג'ו וציוויתי עליו לא לגעת בדניאל. ג'ו הסתכל עליי במבט חצי מופתע חצי מזלזל ואמר "אתה רוצה לחטוף במקומו, לוזר?" ואז התקרב אליי עם יד מכווצת לאגרוף. הדבר הבא שאני זוכר הוא את ג'ו על הרצפה כשאני מעליו מרתק אותו ומעקם לו את היד השמאלית מעל ראשו. עזבתי אותו וניסיתי להיזכר איך הגעתי למצב הזה אבל לא כל כך הצלחתי. בזמן הזה ג'ו התרחק ממני לאט כשהוא גורר את עצמו על הרצפה ואמר לי "אתה לא נורמאלי, תתרחק ממני מוזר אחד!". שאלתי את דניאל מה קרה הרגע והוא ענה לי: "מה שקרה הרגע זה שאתה כיסחת לג'ו הרניס ולבריונים שלו את הצורה. אני לא יודע איך עשית את זה, אבל אתה פשוט הסתכלת לג'ו בעיניים והוא עשה פרצוף מפוחד כזה, ואז תפשת לו ביד, הטחת אותו על הרצפה והוא התחנן לרחמים. אחי, אתה יודע מה זה אומר? זה אומר שג'ו הרניס בחיים לא יתעסק איתנו שוב". דניאל חגג את הנצחון שלנו בריקוד מטופש מאד ואני רק הייתי מבולבל נורא והסתכלתי מסביב. כל הילדים הסתכלו עליי במבט מפוחד ומוזר כאילו אני איזה חייזר. הרמתי את הטלפון של גלן שהיה על הרצפה והסתכלתי על מה שהוא צילם. האמת גם אני הייתי מסתכל על עצמי מוזר אם הייתי רואה מהצד את מה שקרה שם. ג'ו ניסה לתפוס לי בחולצה אבל אני תפשתי לו את היד בתזוזה חדה כזאת. זה היה הקטע שדניאל אמר לי שקרה. ג'ו הסתכל לי בעיניים והמבט שלו היה כאילו הוא ראה רוח. הייתי עם הגב למצלמה, אז לא ראו לי את הפנים, אבל מיד אחר כך אני באמת העפתי את ג'ו באוויר וחבטתי אותו ברצפה והוא כמעט בכה. כמובן ששלחו אותי למנהל לשיחה שגם אמא שלי הייתה בה ובסופה קיבלתי השעיה של יומיים פלוס התחייבות למכתב התנצלות לג'ו המסכן שלא נגע בזבוב מימיו. כל הדרך הביתה אימא נזפה בי והעירה הערות מעצבנות, אבל אני לא הקשבתי. התעסקתי במה שקרה היום בבית הספר, ובחלום המוזר, ובכלל היה נדמה לי שאני משתגע, כשקול מוזר קטע את מחשבותיי: "ארתור..." לחש לי הקול "ארתור אנחנו צריכים אותך..." "ארתור אתה מקשיב לי בכלל" אימא שלי אמרה בעצבנות והפסיקה את הקול המוזר "כן, בטח" עניתי לה "אז מה אמרתי?" היא שאלה אותי "אמרת שזה לא מתאים לי ושאני יכול להיות בוגר יותר?" ניסיתי למצוא תשובה הגיונית "נכון" אמרה אימא שלי והמשיכה לקדוח לי בשכל, יצאתי מזה בנס. כשהגענו הביתה התיישבתי על הספה ואימא מייד יצאה ואמרה שהיא צריכה לחזור לעבודה ושאסור לי לראות טלוויזיה או לשחק במחשב. שאר הבוקר עבר בשעמום גמור של שכיבה על הספה ובהייה בהקיץ, עד שבשלב מסוים נרדמתי.

יום חמישי, 25 באוקטובר 2012

כפוי טובה! / בילבי

אתה כזה מטומטם. אבל ממש.
אתה לא מבין, לא מסתכל לכיוון שלי אפילו.
כבר שנה שאנחנו ביחד ואני קרובה להרים ידיים ממך!
תמיד כשאנחנו ביחד, עם כולם, אתה מתנהג כאילו אתה לא מכיר אותי.
אתה בורח ממני, ואני נשארת לבד. עצובה, עם עצמי.
ואז כשאנחנו חוזרים הביתה, אתה יושב לידי על הספה, שם את הראש
שלך על הכתף שלי, ואני נמסה מהעיניים הגדולות והחומות שלך.
אני מלטפת לך את הראש, מנשקת אותך, ואנחנו נרדמים מכורבלים ביחד.
אבל אז זה חוזר שוב ושוב, כל יום אותו דבר.
אתה לא זוכר איך הייתי שם בשבילך?
אתה כפוי טובה.
אבל ממש.
רקסי, אתה פשוט כלב רע!  

מונולוג / מאת A. P

אני כועסת.
אני רוצה שידעו שאני כועסת.
למה לאף אחד לא אכפת מזה שאני כועסת?
אולי בגלל שאנשים לא מבינים למה אני כועסת...
אמ... למה אני באמת כועסת?
אה, נזכרתי!
זה בגלל הדבר השטותי הזה.
נו, הדבר הדבילי הזה שבגללו התחלנו לריב...
את לא זוכרת?
טוב, ברור שאת זוכרת... איך אפשר לשכוח?
פתאום כשאני חושבת על זה, היא לא עשתה משהו כזה רע!
גם אני הייתי קצת מגעילה.
אולי נשלים?
לא, לא! אין מצב שאני מבקשת סליחה!
לא... היא תבקש ראשונה...
איזה אגו? שום אגו?
היא תבקש ראשונה, כי היא התחילה עם הריב!
טוב את בעדי, או בעדה???
יופי.
טוב, אולי אני אלך לדבר איתה?
לא, איזה לדבר איתה??? היא צריכה להבין שהיא אשמה...
מה זאת אומרת הריב הזה שטותי?
טוב, אני מודה, הוא שטותי!
כן, אני אלך לבקש ממנה סליחה.
.
.
.
אמ... סליחה!

יום שני, 22 באוקטובר 2012

מאת ענבר פריד


מאת דודי קוברסקי

שבלול מדבר
צלילים צורמים וחזקים מפלחים את אוזניה, מקצב קבוע של מכונות שאת גילן איש כבר אינו סופר, כך חשבה לפחות. קור עז וחודר עצמות שורר בחדר, דבר שהביא לכך שעל אף שבחוץ החום עלה וגאה הייתה צריכה להסתובב עם סחבות בגדים על גופה כדי לחממו ולו במעט. וילונות עתיקים כיסו חלונות מאובקים שאף אחד כבר אינו מנקה וחסמו את קרני האור הזעירות שניסו בכוחן האחרון לפזר מעט אור בחדר המעיק הזה. ידיה פעלו באוטונומיה מרשימה למדי, וביצעו מטלות אותן ידעה לבצע מתוך שינה, טכניקה ישנה ומוכרת שמשום מה נהנתה להטריד את מנוחתה בלילות הארוכים. מתכת קרירה מתרכבת לצד חתיכה לא ברורה, ויוצרת לבסוף פריט שאותו לא ידעה להגדיר. עייפות ויגון החלו לצוף בתוכה, לחלחל למקומות שלא ידעה שקיימים בגופה אלמלא הכאב הנורא הזה! הרהרה לעצמה, ובעודה מעיפה חיוך מאולץ למכר שעובר לצידה מים החלו להצטבר בעיניה הרכות עד שהסכר כבר לא עמד בזרם החזק ונפרץ לעיני כל עובר ושב. התייפחות חזקה ונוכחת מילאה את החדר. אולם הבדים לא נחתו על גופה באקט של חמלה, הברזים לא בכו יחד איתה, והקהל בחדר המשיך בהרגלו המתון והקודר של הרכבה לצד הרכבה, שכן היו רגילים למחזות מסוג זה אחת לשעה.
לרגע לא שחתה עוד במימיה שלה עצמה, אלא במרקם רך וירקרק שהתחכך עם גופה הלבן והבהיר, עם שיערה השחרחר והפרוע שהיה יחיד במינו. מרקם עדין ונוסטלגי מלטף אותה, וקרני השמש בחצר ביתה מילאו אותה בחמימות תמימה ומעודדת. היא תמיד הייתה ילדה שמחה וקורנת, ואנשים שחלפו ברחוב היו עוצרים במבט משתהה לצחוקה המתגלגל ששמעו בכל העיר. מאז שהיא זוכרת את עצמה היא אהבה לנוע ולהיות בתזוזה מתמדת, לשיר בקולי קולות לשיר של אלאניס שמתנגן בצעקה מחרישה בחדרה. הכדור שאחותה בועטת לכיוונה עף בקצב מסחרר, והיא מחליטה לקום ולרדוף אחריו. היא רצה ומדלגת, והדשא החם שורט את כפות רגליה. היא כמעט מגיעה אליו, שולחת את ידה לעברו, ושוב היא נמצאת בבית החרושת בעודה מנסה להבין מה מעשיה ומעשי דמעותיה במקום שכוח אל זה.
השעה כבר שלוש אחר הצהריים, והיא אורזת את מעט דבריה שנשאה עמה לעבודה ומתכוננת לצאת לביתה. בחיפזון רב היא משאירה מאחוריה את המבנה ומפנה את רגליה לכיוון ביתה, הליכה קצרה ועניינית, אמרה בליבה, שכן האובך ששרר בחוץ היה קרוב למוטט אותה.
בעודה פוסעת בשבילי הקיבוץ היא מבחינה בעצי אלון גבוהים וערומים שעליהם לא עמדו בלהט החום הכבד מעטרים את דרכה, מכוונים אותה לביתה ולילדיה שככל הנראה מחכים לה תוך צפייה ממושכת במכשיר מרצד, ושוב תחושת חוסר אונים ממלאת אותה.
לפתע עצי האלון הערומים שעיטרו את דרכה מלאי חיים, עליהם הארוכים והירוקים זורחים למבטה, קורצים לה. היא מרקדת בחינניות לאורך השדרה, בדרכה למרכול לקניית מצרכים שגרתית. מאז הייתה בת 8 הייתה ילדה עצמאית, אהבה לעזור להוריה בעבודות הבית, לצאת עם אמא לקנות מצרכים לארוחת שיש. אבל מעל הכל- אהבה לרקוד. ריקוד היה מרכיב מרכזי בחייה, ואמה סיפרה לי פעם שאפילו בלידתה היא יצאה בקצב קופצני שלא היה מבייש כוכב רוק. היא רקדה בכל מקום, ללא הפסקה, עד שהייתה נופלת לרצפה בכאבי רגליים ובצחוק קולני. קפיצה לצד דילוג, סיבוב לא צפוי, וחיוכה לבן השיניים מתפרש על הכל וצובע את עולמה בוורוד עדין וצלול שאפיין את רגעי הריקוד בחייה.
״מה שלומך יקירה?״ התעניינה ורד, ובשפשוף עיניים חזרה למציאות כשמולה עומדת ידידת נפש אותה אהבה עד מאוד, ושבה מצאה נחמה ברגעים קשים.
״יכול להיות מוצלח יותר, כרגיל.״ עונה בחיוך עצוב, ״ומה שלום הבעל, הילדים המקסימים?״ ״ברוך השם, הכל בסדר. הבן עולה לכיתה א׳ עוד מעט והבכורה מצטרפת לחוג מחול השנה. בעלי עובד הרבה כהרגלו, אך מעבר לכך המצב טוב. ״ושוב, מה איתך, האם חל שיפור כלשהוא?״ ״האמת, לא ממש״, ובנשיקה חטופה היא נפרדת לשלום וממהרת הביתה. היא מגיעה, ובהינף רגליים קשה במיוחד מטפסת במעלה המדרגות ופותחת באיטיות את דלת ביתה. באנחה שקטה היא נכנסת, ואת פניה מקבל בעלה שעסוק בבישול אטריות לילדים שמזמן כבר לא אוכלים שום דבר אחר. הבית מטונף, וזה כבר לא מזיז לה. הרצפה עטופה בפירורים מלפני שנים, הספות מאובקות כך שבמידה והעזת להתיישב ניחוח האבק לא ירד משערך למשך שבוע, והכלים שנחו בכיור איימו לגלוש החוצה ולהתפזר ברחבי הבית. היא התיישבה באפיסת כוחות בשולחן שלצד המטבח, והביטה בתימהון בבעלה בעת שבישל. ״איך עבר עליך היום?״ שאל תוך ערבול הפסטה שבסיר, ״כמו כל יום אחר, מה עם הילדים?״ ״משחקים אצל דנה, אמורים לחזור עוד מעט לאכול.״ היא המשיכה להביט בו, בעצם שכל כך אהבה לעיתים אבל בעצם לא רצתה עוד. בזיפים של אותו איש שכבר לא הכירה, שעיטרו את פניו באופן שאותו ידעה לתאר בתשוקה בלתי נשלטת, התחושות שזרמו בה בעוד נכנס לגופה שכבר אינה זוכרת.
לפתע הזיפים שעל פניו נעלמו והתחלפו בריח עז של בוקר שמילא את האוויר. היא מיהרה, וצעדיה הפזיזים כוונו לעבר ובית הספר שצלצולו נשמע בכל העיר בעת שצלצל. היא נכנסה לבניין השכבה המואר קלות, ומולה עמד בחור צנום, ביישן ויפה תואר, פנים לא מוכרות שנראה היה כאילו איבדו את דרכן. בבית הספר הייתה אחת הילדות המקובלות בשכבה, וכיכבה בתור רקדנית בלט מוצלחת ומוכרת בארץ. תור הבנים שניסה להוציא אותה לדייט הגיע כבר לאורך קילומטרים. יש שיגידו שהייתה מופנמת וסנובית, שכן בנים היו בשבילה אגוז קשה לפיצוח. היא לא נמשכה לרובם, אבל ידעה שברגע שתמצא את האחד היא תתמסר אליו בכל גופה, אם לא יותר. ״אתה צריך עזרה?״ היא פנתה באלגנטיות, ״הא.. סליחה?״ ״אתה מחפש משהו?״ ״אממ, כן, יב5״, ״תמשיך ישר ובפנייה השנייה תפנה ימינה, והשלט יופיע מולך.״ ״הא, תודה״, הוא ענה בחיוך קל, והיא המשיכה ללכת בלי לענות, גבה מופנה לכיוונו, כשפניה קורנות מאושר, בידיעה שהוא מביט בה לאורך כל הליכתה.
צליל הקיטור שיצא מסיר האטריות החזיר אותה לביתה, וטריקת הדלת הסיטה את מבטה לכניסת הבית. שני ילדיה נכנסו ברעש וששון, כאילו חזרו ממסיבה סוערת. ״מה שלומכם מתוקים?״ שאל האבא, ובריצה חיננית קפצה עליו ביתו הבכורה ״תראה מה קיבלתי מדנה!״ היא צעקה בקולי קולות והראתה לאביה את הגומייה הצבעונית. ״וואו, גם אני רוצה״ הוא צחקק, וכשמבטו הופנה לאמא היא חייכה באילוץ רב. בנה הקטן ניגש אליה באיטיות וחיבק אותה חיבוק ממושך, והיא התמלאה בחום ורגש לילד האהוב שלה. מאז שנולד התחברה יותר לבנה, ועל אף שלא התוודתה על כך לאף אחד ידעה שכולם רואים זאת, במיוחד בתה. היא אמרה לו בלחש שהיא אוהבת אותו, והוא עלה בחיוך לחדרו. היא נשכבה על הספה, והטלוויזיה שהייתה על ערוץ המוזיקה החלה בניגון שיר שבתה לא הפסיקה לזמזם חודש ימים. בתה רצה אל מול הטלוויזיה, והחלה לרקוד ולנוע בקצב לצלילי השיר המתנגן. היא נעה בחינניות שאמה לא ראתה שנים, תנועה חלקה וזורמת שהשתלבה עם המוזיקה, כאילו השלימו אחת את השנייה, התלפפו אחת סביב השנייה בתזמון מושלם וסירבו להרפות, וזה הזכיר לה את עצמה.
היא נזרקת לאחור, ולפתע בעלה לעתיד יושב לצידה בספה, כשראשה מונח על ירכו והם צופים בטלנובלה זולה בערוץ שכבר לא קיים. ״שתהיה לי בריאה המוניקה הזאת, כל יום גבר אחר במקום אחר!״ הוא צועק, והיא מצחקקת על העצבים שהוא מפגין בלי סיבה. הם שניהם צוחקים, והוא מניח את ידו על הירך שלה, ומתנשקים ארוכות ברכות ובאגרסיביות, תשוקה לא נשלטת תלויה על חבל דק שעומד להיקרע. הוא עוצר אותה, וזורק לאוויר: ״קיבלתי הצעת עבודה בקיבוץ, נוכל להיות חברים ולגדל שם משפחה. זה בדרום הארץ, במקום שקט ונעים״. היא המומה ושואלת בתמהון: ״מה? מתי?״ ״אתמול בצהריים, התלבטתי אם לשתף אותך, אבל החלטתי שאני לוקח אותה אז הנה את שומעת. את הולכת להצטרף אליי?״ ״אבל מה עם הריקוד שלי? אתה יודע שאין לי סטודיו אחר בארץ לרקוד בו, ותל אביב היא לא בכיוון של הקיבוץ הזה״ ״תאלצי לוותר עליו, יש מספיק מקומות לרקוד בבאר שבע, אבל עבודה כזאת זאת הזדמנות של פעם בחיים״.
היא שוב בבית, והריקנות חוזרת אליה. השיר כבר הסתיים, והילדים עלו לישון. בעלה שוטף כלים בשקט והיא מחליטה לעלות לישון גם כן.
השעה חמש בבוקר, ורשרוש הצמחים שבחצר נשמע היטב. השמש עוד לא עלתה, כאילו מחכה שתסיים את מלאכתה, כאילו עודדה אותה. הבגדים שהיו בארון מילאו את המזוודה, והיא נעה בשקט לכיוון השירותים להשלים את האריזה במהרה. היא סיימה לארוז, ובאיטיות הרימה את התיק הכבד והסתובבה לכיוון מפתן הדלת. היא זרקה מבט אחרון לגבר שכל כך אהבה, אך שלא חשקה בו יותר. בזיפים שליטפו את פניה אלפי פעמים, ולא היו שם יותר בשבילה. הקשיבה לנשימותיו הקצובות בעוד ישן שינה עמוקה, ויצאה מהחדר. היא נכנסה לחדר הילדים, ומבטה הופנה ישירות לבנה הקטן. מתגובתו הכי פחדה, ובו הכי פחדה לפגוע. היא התקרבה אליו, ונשקה לו קלות על המצח, והתרחקה במהירות כדי שלא ישמעו אותה בוכה. היא ירדה עם המזוודה בשקט מופתי לסלון, ופתחה את דלת ביתה. השמש החלה את שגרת יומה בסנוור קל של עיניה, אך הפעם השמש בירכה אותה לשלום, והיא נענתה בחיוב. קרניה חיממו את גופה, והיא חייכה. היא סגרה את הדלת ואת חייה מאחוריה, הניחה לשמש ללטף אותה ולכוון אותה לאן שמיועדות פניה.

יום חמישי, 18 באוקטובר 2012

סיפורה של אמנדה טוד



סיפורה של אמנדה טוד סופר רבות בעיתונות לאחרונה.
אין עדות חזקה יותר מאשר זו שלה.
חובת צפייה (בקישור הבא).
http://www.youtube.com/watch?v=ej7afkypUsc

יום רביעי, 17 באוקטובר 2012

מאת אדם אברמוב

שר בלי תיק
נוסע במטוס בלי טייס
כדי לפגוש ראש ממשלה בלי מדינה
ורמטכ"ל בלי צבא
כדי לנאום בלי קהל
על רעיון בלי דעה
כדי לשנות מטרות בלי סיבה
ולנצח בלי לנסות
ולהצליח בלי נושא.
שר בלי תיק, שר בלי תיק,
מרוויח הרבה כסף,
בלי מס.

יום שלישי, 16 באוקטובר 2012

מאת אורי אבידן / They are gonna leave you alone, but not me


את / מאת א'

אני רק מעמיד פנים
שאני שומע מוזיקה על הדשא
אני בעצם מחכה לראות אותך עוברת בשביל
את הולכת עם חברות וצוחקת
וכשאת צוחקת
אני ממריא
לפעמים את לבדך
ולפעמים את סתם מביטה למעלה
אל ענן לבן
את לא יודעת מי אני
מעולם לא היה לי האומץ להגיד לך
שלום
אבל רציתי שתדעי
שאת הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים

מת לחיות / תומר פישר

ימים ולילות ואתה מת לחיות
מת להרגיש את עצמך
בכל נגיעה ונגיעה

טריפ והזיות אתה יכול לקנות
זה רק כסף קטן
חביבי, זה רק עוד סם


זה סם כמו אש שבוערת
זה סם כמו בחורה שחושפת
את כל התשוקה שלה
מחכה רק לכבוש אותך
רק לכבוש אותך




היצר הפרוע, רק היצר הפרוע
שמדבר אליי מתוך הכוס
לשתות ולמחוק
לשתות ולבכות
עד הטיפה האחרונה
על הרצפה

יום שישי, 12 באוקטובר 2012

סיגריה / איזופולוס המגוחך

אתם מכירים אותי.
כולכם ראיתם אותי במסדרונות.
כולכם עברתם על פניי, ואפילו אמרתם שלום.
לפעמים אני יושב עם חברים על ספסל,
ואז כולכם רואים אותי.
אבל,
לפעמים אני מעשן סיגריה ליד הקפיטריה.
ואז המורים עוברים על פניי,
מעמידים פנים שהם לא רואים אותנו.
אז,
עם הסיגריות שלנו
אנחנו בעצם
נעלמים

מאת ליאור גורביץ'